Тенис турнир “арх. Иван Георгиев” – състезание с кауза

На 25 и 26 май на красивия тенис комплекс Августа Траяна в Стара Загора се проведе втората за годината група турнири на архитектурната тенис лига. В тях взеха участие 8 смесени двойки, разделени в 2 групи и 17 мъжки, разделени в 4 групи. По традиция това е събитие в памет на арх. Иван Георгиев и се организира от сина му и председател на лигата Вили. 

Вълненията започнаха още от преди старта на състезанието. По пътя към „ града на липите“ две от участващите семейства заедно с децата си посетиха историческото място Оборище, където се преклониха пред подвига на въстаниците. Изнесох кратка родолюбива беседа за събитията пред децата. Вечерта на центъра на Стара Загора се насладихме на дефилето на абитуриентите от града. 

На корта се разгоря здрава битка още в първите мачове. Първа група на смесените двойки отбора на новия председател Вили и очарователната му партньорка Христина сериозно се опълчиха на легендарните шампиони от Варна Пламен Аврониев и Ваня Атанасова. Сериозен отпор те оказаха и на бившия председател арх. Визирев в тандем с Лили Гочева. За съжаление обаче загубиха и двете срещи и не успяха да продължат към полуфиналите. В другата група от смесените двойки очаквано се класираха Павел Павлов / Ели Низамова и Слави Първанов / Милена Герова. Вечерта след двубоите арх. Визирев беше измъчван от стара травма обяви, че не може да играе утре. Тук съвсем неочаквано помощ дойде от играча на вече отпадналия отбор в състезанието на мъжките двойки – арх. Стефан Христов. Той замени бившия председател в полуфиналния мач. Тук заслужават поздравления за „fairplay“ противниците им Павел Павлов / Ели Низамова, които не оспориха рокадата и макар трудно, но успяха да спечелят мача. В другия полуфинал ветераните Пламен и Ваня отстъпиха пред семейния дует Слави Първанов / Милена Герова. Последният мач на турнира се разви според очакванията. Слави който беше участвал в много наши финали преди с различни партньорки, но никога не беше печелил, загуби и този път.

Мачът за третото място изправи архитект Христов и Лили Гочева срещу Пламен и Ваня от Варна. Младостта включи на пълни обороти и на бърза ръка спечели първия сет. Тогава Ваня Атанасова се почувства зле и се оттегли от мача. Пламен извика контузения арх. Визирев в от трибуните и продължиха срещата на куц крак, но не успяха да се противопоставят. Стефан и Лили завършиха състезанието със стил и спечелиха бронзовите медали. 

При мъжките двойки нещата бяха ясни. Тимовете на нашите колеги арх. Стефан Попов, арх. Стефан Христов и инж. Десислав Мераков угаснаха още в групите, а напред продължиха миналогодишните фаворити. В крайна сметка Спас Гулев успя отново да спечели титлата този път в тандем с Красимир Михайлов. 

Коктейлът на нашите любезни домакини от Стара Загора се състоя в ресторант “Етно”. За участниците бяха предвидени превъзходно меню, класни напитки и прекрасен подарък. Луксозната книга “Стара Загора в архитектурни образи” беше осигурена от издателя и Петко Монев, който участва в мъжкия турнир. Силните думи за непреходното дело на архитект Иван Георгиев, изречени от неговия син Вили и както и на бившият председател арх. Визирев, трогнаха всички. По някое време по телефона звънна арх. Пеев комуто очевидно липсваше нашата компания, но му се налагаше да остане в София поради заболяване. Като разбра, че някой от участниците полуфиналите се опитват да спазват спортен режим нашият кофчежник Косьо здраво ги нахока – това противоречи на традициите на лигата: „Загубени има много мачове, но нямам нито един провален банкет!“ каза той. Аз също преживях своите 5 минути слава. Давайки ми думата, почетния председател арх. Визирев ме представи като официален летописец на лигата. Благодаря му за доверието! Тук следва да отбележим, че както миналата година присъстващите се включиха в една благородна кауза: събрахме не малка сума за да подкрепим млади тенис дарования от „града на липите“ по пътя им към високото спортно майсторство.

Ленко Петков, доайен на АТЛ, член на САБ и СБЖ