Съобщение от арх. Петър Диков, относно жалба от фирма „Унихоум Комфорт“ по повод избора на изпълнител на комплекс със смесено предназначение на терен, собственост на САБ, находящ се в Бургас

Уважаеми членове на САБ,

Уважаеми колеги,

            Следвайки убеждениeтo си, че вие трябва да сте информирани за такива събития, имащи отношение към работата на управителните органи и засягащи престижа на САБ, Ви уведомявам, че вчера, 10.10.2024 г., е постъпила жалба от фирма „Унихоум Комфорт“ по повод избора на изпълнител за изграждане на Комплекс със смесено предназначение на терен в Бургас, който е собственост на Съюза.

За съжаление в строителния бранш има меркантилни фирми, които в страстта си към печалбата и собствения интерес, са готови на уронят престижа на цяла колегия, съюз или архитект. Такова недостойно поведение е в разрез с ценностите и целите, заложени в чл.13 от Устава на САБ, и като такова не трябва да се толерира, което налага ръководството на САБ ясно, публично и категорично да изрази своята позиция пред своите членове.

Всички действия и решения по горепосочения казус, мои и на Управителния съвет на САБ, са били продиктувани единствено и само в защита на интересите на Съюза и насочени към развитие на дейността му в полза на членовете му и на архитектурната колегия. Аз лично декларирам, че нямам никакви притеснения по този случай, още повече че жалбата е от фирма, която първоначално предложи на УС на САБ обезщетение в размер на 25% и договор, в който ползите бяха основно за строителя, а рисковете и евентуалните щети за собственика на имота. С действията си успяхме да доведем обезщетението за Съюза до 33%  – това е повече от 2 000 (две хиляди) квадратни метра увеличение спрямо първоначално предложеното от „Унихоум Комфорт“ и с общи усилия да подготвим договор, осигуряващ всички гаранции за интересите и собствеността на САБ.

Възприемам така отправената жалба като откровена заплаха към САБ, УС на САБ и лично към мен и като опит да ни принудят да поставим чуждия интерес над интересите на САБ.

Уверявам всички, че няма да отстъпя и да се поддам на такъв недостоен натиск и ще продължа да отстоявам авторитета на архитекта, архитектурната професия и архитектурата в обществото.

арх. Петър Диков

Председател на УС на САБ

Протокол за взети решения на УС- 29.02.2024г.

188 KB

Протокол за взети решения на УС- 28.03.2024г.

253 KB

Протокол за взети решения на УС- 21.05.2024г.

360 KB

Протокол за взети решения на УС- 02.07.2024г.

365 KB

Протокол за взети решения на УС- 11.09.2024г.

367 KB

Жалба от Унихоум Комфорт

5 MB